Εικόνες από την επανάσταση του 1821 

Θεατρικά δρώμενα από το ΣΤ2

Η ίδρυση της Φιλικής Εταιρείας

Η Φιλική Εταιρεία ιδρύεται το 1814 στην Οδησσό της Ρωσίας, όπου ζούσε και δρούσε ακμαία ελληνική παροικία με έντονα πατριωτικά συναισθήματα. Οι ιδρυτές της είναι: ο Αθανάσιος Τσακάλωφ από τα Ιωάννινα, ο Εμμανουήλ Ξάνθος από την Πάτμο και ο Νικόλαος Σκουφάς από την Άρτα. Έχει γίνει πλέον αντιληπτό στους Έλληνες ότι πρέπει να ελπίζουν μόνο στις δικές τους δυνάμεις για την αποτίναξη του τουρκικού ζυγού. Για την επίτευξη του σκοπού αυτού, η Εταιρεία οικοδομείται πάνω σε αυστηρές συνωμοτικές βάσεις.


Στα Δερβενάκια

«Ο κόσμος μας έλεγε τρελούς. Ημείς, αν δεν είμεθα τρελοί, δεν εκάναμε την επανάσταση, διατί ηθέλαμε συλλογισθεί πρώτον δια πολεμοφόδια, καβαλλαρία μας, πυροβολικό μας, πυροτοθήκες μας, τα μαγαζία μας, ηθέλαμε λογαριάσει τη δύναμη την εδική μας, την τούρκικη δύναμη.

Τώρα όπου ενικήσαμε, όπου ετελειώσαμε με καλό τον πόλεμό μας, μακαριζόμεθα, επαινόμεθα. Αν δεν ευτυχούσαμε, ηθέλαμε τρώγει κατάρες, αναθέματα».

Θεόδωρος Κολοκοτρώνης


Η ηρωική έξοδος του Μεσολογγίου

Δεν ξέρουμε τι τροπή θα είχε πάρει η Ελληνική Επανάσταση αν δεν γινόταν η έξοδος του Μεσολογγίου, το 1826. Μια έξοδος που ταρακούνησε την ευρωπαϊκή κοινή γνώμη και άναψε για τα καλά τη σπίθα του φιλελληνισμού.

Τόπος ιερός το Μεσολόγγι, με ανθρώπους παλικάρια,  που άντεξαν καρτερικά δύο πολιορκίες.

Η πρώτη, από τον Κιουταχή και η δεύτερη από τον Ιμπραήμ. Μια χούφτα αντρειωμένοι αντιμετώπισαν τα αλλεπάλληλα χτυπήματα του εχθρού, από στεριά και θάλασσα. Άντρες, γυναίκες, γέροι και παιδιά, κλεισμένοι μέσα στα τείχη του Μεσολογγίου, έδωσαν τον αγώνα τους για την ελευθερία, με αρετή και τόλμη.

Η πείνα, οι αρρώστιες, ο λιμός αποδείχτηκαν ισχυρότεροι εχθροί.

Πέλαγο μέγα πολεμά, βαρεί το καλυβάκι...


Οι γυναίκες στην Επανάσταση

Κανείς περίγελο, κανείς ντροπή δεν πρέπει να 'χει

ότι γυναίκα οδηγεί τη λεβεντιά στη μάχη.

Ας τρέμει κάθε αγαρηνό σπαθί, κάθε σαρίκι.

Γυναίκες ήταν κι οι θεές, παρθένα είν' η Νίκη!

Κωστής Παλαµάς, Η κόρη της Λήµνου


Δημιουργήστε δωρεάν ιστοσελίδα! Αυτή η ιστοσελίδα δημιουργήθηκε με τη Webnode. Δημιουργήστε τη δική σας δωρεάν σήμερα! Ξεκινήστε