Ιωάννης Καποδίστριας
Ο Ιωάννης Καποδίστριας γεννήθηκε στις 10 Φεβρουαρίου 1776 στην Κέρκυρα που μέχρι το 1797 άνηκε στη Δημοκρατία της Βενετίας. Καταγόταν από μια αριστοκρατική οικογένεια με πολιτική παράδοση και αυτός ήταν ο κύριος λόγος που αναμείχθηκε με την πολιτική από το 1803, όπου διορίστηκε γραμματέας της επονομαζόμενης Ιονίου Πολιτείας, ενός μικρού κρατιδίου υπό ρωσική και οθωμανική κυριαρχία. Μερικά χρόνια αργότερα, έγινε μέλος της ρωσικής διπλωματικής υπηρεσίας, όπου και ανέλαβε σημαντικές θέσεις τις οποίες διαχειρίστηκε τόσο καλά, ώστε το 1815 κατάφερε να αναλάβει την θέση του υπουργού Εξωτερικών της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, από την οποία και παραιτήθηκε λόγω της βοήθειας που ήθελε να προσφέρει στη μεγάλη Επανάσταση του 1821.
Στις 14 Απριλίου του 1827, η Γ' Εθνοσυνέλευση, η οποία έγινε στην Τροιζήνα, τον ψήφισε Κυβερνήτη της Ελλάδας. Με την άφιξή του στο Ναύπλιο, την πρώτη πρωτεύουσα της Ελλάδας, κατάλαβε ότι ο σκοπός του ήταν πολύ δύσκολος αφού ο ελληνικός λαός βρισκόταν σε άσχημη κατάσταση, μετά από όλον αυτόν τον πολυετή και σκληρό αγώνα.
Για να βοηθήσει οικονομικά την χώρα έκοψε καινούργια νομίσματα, τα οποία ονόμασε φοίνικες και ίδρυσε Εθνική Τράπεζα. Επίσης στον τομέα των καλλιεργειών άρχισε την παραγωγή μεταξιού και την καλλιέργεια της πατάτας. Τέλος, ίδρυσε Γεωργική Σχολή στην Τίρυνθα.
Στο θέμα της μόρφωσης ίδρυσε το πρώτο Γυμνάσιο της Ελλάδας και πολλά αλληλοδιδακτικά σχολεία, στα οποία οι μαθητές των μεγαλύτερων τάξεων με την βοήθεια του δασκάλου έκαναν μάθημα σε αυτούς των μικρότερων. Επίσης, μια ομάδα ανθρώπων ανέλαβε τη σύνταξη και τη γραφή καινούργιων βιβλίων.
Όμως, έπαιξε μεγάλο ρόλο και στην κατοχύρωση των συνόρων του νέου ανεξάρτητου ελληνικού κράτους. Με την αξιοθαύμαστη εμπειρία του στη διεθνή διπλωματία, εκμεταλλεύτηκε τη θέση του για να πραγματοποιήσει τον σκοπό του, να προσαρτήσει η Ελλάδα όσο πιο πολλά εδάφη μπορεί.
Όμως, η συγκεντρωτική του κυβέρνηση προκάλεσε τη δυσαρέσκεια κάποιων ανθρώπων που επισκίαζε τα δικά τους συμφέροντα. Έτσι, το πρωί της 27ης Σεπτεμβρίου 1831, δέχτηκε επίθεση από τους Μαυρομιχάληδες σε έναν δρόμο του Ναυπλίου, καθώς πήγαινε στην εκκλησία για την πρωινή λειτουργία, με αποτέλεσμα τον θάνατό του.
Επιμέλεια: Χριστιάνα Ιωαννίδου